Dudak Dolgusu Nedir?
Dudakların hacminin artması ve estetik bir görünümünün oluşması için uygulanan işleme dudak dolgusu denir. Ağrı ve acı oluşturmayan kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Önceki yıllarda ince dudak formu modayken günümüzde dolgun ve iri dudaklar moda haline gelmiştir. Kadınların sık tercih ettiği bu işlemi erkekler de yaptırıyor.
Dudak şeklinden memnun olmayan ve yüz hatlarının daha keskin görünmesini isteyen herkese uygulanabilir. Kullanılan dolgu maddesi hyalüronik asit içeriğinden oluşur. Bu nedenle insan vücuduna herhangi bir yan etki oluşturmaz. Vücut ve hormon gelişimi henüz tamamlanmayan 18 yaş altındaki kişilere tavsiye edilmez.
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılıyor?
Lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Farklı teknikler kullanılarak dudak dolgusu uygulanır. İşlem yöntemi seçilirken kişinin beklentisi ve doktorun tecrübesi göz önüne alınmalıdır. Kaza ve travma sonrasında dudak kayıpları yaşanabilir. Böyle durumlarda genellik plastik cerrahlar tarafından ameliyat önerilir.
İşlem süresi ortalama 15 dakikadır. Bu süre kişinin istediği dudak hacmine ve dolgu maddesinin miktarına göre değişiklik gösterir. İşlem öncesi lokal anestezik krem uygulaması yapılır ve en az 15 dakika kremin etki etmesi beklenir. Hacim kazandırmak için yerleştirilen kollajen maddesinin kalıcılık süresi çok kısa olduğu için son yıllarda pek tavsiye edilmez.
Kalıcı Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Dolgu malzemeleri yapı olarak bir süre sonra vücut tarafından emilir ve yok olur. Dudak yapısı ince olan ve geçirilen hastalık nedeni ile dudak dokusunun bir kısmını kaybeden kişiler kalıcı dudak dolgu işlemi yaptırabilirler. Bu işlem için implant yerleştirilir. Dolgu işlemine göre avantajları da dezavantajları da bulunur.
Kullanılan implantın markasına ve yapım maddesine göre ciltte bazı komplikasyonlar gerçekleşebilir. Ciltte yumru, doku hasarı ve enfeksiyon riski görülebilir. Bu durumlar geliştiğinde hemen işlemi yapan hekime danışılmalıdır. Kaliteli ve insan sağlığını destekleyen implantlar ömür boyu kullanılabilir ve herhangi bir komplikasyon gelişmez.
Dudak Dolgusu Tedavi Yöntemleri
Dermal dolgu, implant ve yağ enjeksiyonu olmak üzere 3 farklı tedavi yöntemi bulunur. Dermal dolgular hyalüronik asit içerikli maddeler kullanılarak uygulanır. Kalıcılık süresi ortalama 18 aydır. Bu sürenin sonunda eriyerek vücut tarafından emilir ve tekrar edilmesi gerekir. Dudak hatları kaybolmayan ve sadece hacim kazandırmak isteyen kişilere önerilir.
Dudak dolgusu yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Dudak hacim artışının hasta ile belirlenmesi,
- İşlemde kullanılacak dolgu maddesinin miktarı,
- Burun dudak açısının ideal değerinin 85-105 derece olarak ayarlanması,
- Alt ve üst dudak arasındaki uyum,
- Alt dudağın üst dudağa göre 1,6 kat büyük olması vb.
Yağ enjeksiyonu uygulamasında kişinin kendi yağı alınır. Transfer işlemi öncesinde bazı aşamalardan geçirilir. Bu aşamalar sonrasında elde edilen yağ hücreleri dudağa enjekte edilir. Kişinin kendi yağ hücresi olduğu için reaksiyon gelişmez. Yağ enjeksiyonu kalıcı bir uygulamadır. Ancak ilk etapta enjekte edilen yağların belirli bir kısmı erir. Kalan miktarı ömür boyu kullanılır. Bu nedenle ilk uygulama sırasında dudak hacmi biraz fazla artar. Erime ile birlikte birkaç ay içerisinde doğal şekline kavuşur.
İmplant uygulaması doğuştan dudak şeklinde sorun olan ve kaza sonucunda dudak dokusunu kaybeden kişiler için kullanılır. Günümüzde çok sık tercih edilen bir uygulama değildir. Alerjik reaksiyon gelişme oranı fazla olduğu için önerilmez.
Dudak Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci
İşlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak hassas hale gelen dudaklara baskı uygulanmamalıdır. İlk 2saat içerisinde herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Çok sıcak ve soğuk gıdalar tüketilmemelidir.
Ruj ve parlatıcı gibi içerisinde kimyasal ürünler olabilecek maddeler kullanılmamalıdır. Enjeksiyon ile işlem yapıldığı için dudak üzerinde şişlik, kızarıklık ve hafif morarmalar görülebilir. Bu etkileri yok etmek için buz uygulaması yapılabilir. Bu etkiler iki gün içerisinde kendiliğinden geçer. Kullanılan enjeksiyon çok küçük uçlara sahiptir.
Bu nedenle yoğun bir kanama olmaz. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler uygulama sonrası bu ilacı en az 3 gün kullanmamalıdır. Dudakların yeni şeklinin oturması için bir hafta gibi bir süre gereklidir. Enjeksiyon darbesi nedeni ile dudaklarda şişlik ve ödem gelişir. Bu nedenle şişliklerin inmesi ve dudakların yeni şeklinin oturması için 1 hafta geçmelidir.
İğnesiz Dudak Dolgu Avantajları Nelerdir?
Dolgun ve hacimli dudak yapısına sahip olmak isteyen ancak iğne fobisi olan kişiler için geliştirilen bir tekniktir. Pen tedavisi ile işlem gerçekleştirilir. Acısız bir uygulamadır. Kişinin konforu işlem yapılırken en üst seviyededir. Hassas ve ince bir cilt yapısına sahip olan kişiler için uygundur. Hızlı ve en güvenilir dudak dolgu işlemidir. İşlem sonrasında kişiyi rahatsız edecek herhangi bir deformasyon görülmez.
Plastik cerrahlar ve uzman dermatologlar tarafından uygulanan bir işlemdir. Maliyet açısından diğer dolgu işlemlerine oranla daha pahalıdır. Herhangi bir anestezi uygulamasına gerek görülmez. Kalıcılık süresi işlem sırasında kullanılan dolgu maddesine göre değişiklik gösterir. İğneli uygulamalar ile aynı kalıcılık süresine sahiptir.
Dudak Dolgusunun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Günümüzde kalın kaş modasına kalın ve dolgun dudaklar da dahil olmuştur. Dudak hatlarının keskinleştirilmesi ve hacminin artırılması doğal estetik adı altında uygulanan işlemler arasındadır. Kozmetik alanına giren bu işlem hakkında en çok merak edilen durumlardan birisi de etkisinin ne kadar süreceğidir. Maliyeti yüksek bir işlem olması nedeni ile insanların aklına ilk gelen soru kalıcılık süresidir.
Yapılan araştırmalar sonucunda kullanılan malzeme kalitesine göre 12-18 ay arasında kalıcılığı tespit edilmiştir. Bu süre zarfında yeni dudak görüntüsüne alışan ve bu görüntüden memnun olan kişiler işlem tekrarı yaptırabilir. Kullanılan dolgu malzemesinin yan etkisi olmaması nedeni ile belirli periyotlar ile işlem yapılabilir.
Doğal Dudak Dolgusu Yaptıranlar
Başarılı ve tecrübeli doktorlar tarafından uygulanan dudak dolgu işleminde özellikle kadınların en sık yaptırdığı medikal estetik işlemleri arasında ilk sırada yer alır. İşlem yaptıran kişilerin yorumları incelendiğinde ihtiyaçları karşılayan ve yüz güldürücü sonuçlarının olduğu görülmüştür. Özellikle doğru ölçülerde yapılan işlemler tamamen doğal bir görünüme sahiptir. Yorumları inceleyen birçok kişinin işlem için doktorlara başvurduğu görülmüştür.
Ağrı ve acı oluşumunun olmaması, kişinin günlük hayatını olumsuz etkilememesi, kısa sürede yapılabilmesi ve başarılı sonuçlar elde edilmesi sık tercih edildiğini gösterir. İşlem yaptırmak isteyen ancak henüz karar veremeyen kişiler daha önce yaptıranların yorumlarını okuyarak işlem için karar verebilirler.
Dudak Dolgusu Fiyatları 2022
Estetik kaygılar ile yapılan işlemlerin maliyetleri sağlık kurumlarına göre değişiklik kazanır. İşlemin yapıldığı sağlık merkezinin konumuna, kullanılan dolgu maddesinin içeriğine, kalitesine, miktarına ve hekimin işlem ücretlerine göre değişiklik kazanır. Aynı dolgu maddesinin kullanıldığı kliniklerde farklı fiyat tekliflerine rastlayabilirsiniz. Bu nedenle araştırma yaparken kullanılan ürünleri mutlaka sormalısınız.
Kliniğin bulunduğu konum itibari ile de fiyat farklılıkları söz konusudur. Sık tercih edilen ve merkezi bir alanda bulunan kliniklerin hizmet fiyatları yüksektir. Bu nedenle dudak dolgusu yaptırmaya karar verdiğinizde seçeceğiniz klinikleri detaylı araştırmalısınız.
Dudak Dolgusu Ne İşe Yarar?
Estetik görüntünün kazanılması için tercih edilen bir işlemdir. Bunun yanı sıra iki dudak arasında bulunan orantı problemlerinin giderilmesinde, kaybolan dudak hattının oluşturulmasında ve kişinin kendini iyi hissetmesinde etkili bir tekniktir. Güzel ve çekici görünmenin temel şartlarından birisi orantılı yüz hatlarına sahip olmaktır. Dudaklar yüz bölgesinin orantısında önemli bir yer tutar.
Dudakları dolgun olan kişiler genellikle daha çekici ve estetiktir. Bu nedenle dolgu işlemi yaptırarak hacimli dudaklara sahip olmak insanların özgüvenlerini artırır. Özgüveni yüksek olan kişiler sosyal hayatta ve iş hayatında her zaman başarılıdır.
Dudak Dolgu Maddeleri Nelerden Oluşur?
Dolgu maddeleri hyalüronik asit ve kolajenden oluşur. Hyalüronik asit bir çeşit polisakkarit yani şekerdir. Bütün canlıların hücre membranlarında bulunur. Bu nedenle insanlarda da bulunur. Zaman içerisinde vücuttaki etkinliğini kaybeder. Su tutma kabiliyeti yüksektir.
Cildin esnek ve gergin olmasını sağlar. Su tutması nedeni ile enjekte edildiği yerde uzun süre kalıcıdır. Kozmetik uygulamaların vazgeçilmez maddesidir. Uygulanan tüm dolgu işlemlerinde tercih edilen ilk maddedir.
Kolajen 30 yaşına kadar insan vücudunda üretilen bir maddedir. Yaşın ilerlemesi ile vücutta üretimi azalır ve zaman içerisinde yok olur. Dolgu malzemesi olarak kullanılabilir. Ancak kalıcılığı az olduğu için son yıllarda çok sık tercih edilmez.
Eklemlerin yeterli hareket etmesi, hücre bölünmesi ve hacim artışına neden olur. Bu sayede ilk uygulandığında iyi bir dolgu malzemesidir.
Dudak Dolgusu Tedavisi Güvenli Mi?
Alanında uzman hekimler tarafından kaliteli malzeme kullanılarak yapılan işlemler başarılı sonuçlar verir. Güvenilir bir işlemdir. Ancak hizmet alınan kliniğin detaylı bir şekilde araştırılması gerekir.
Dolgu malzemesinin içeriği son derece önem taşır. FDA onayı olmayan ürünleri kullanan kliniklerden kesinlikle hizmet alınmamalıdır. İnsan sağlığını tehlikeye atan ve komplikasyon gelişmesine neden olan maddeleri kullanabilirler.
Estetik kaygılar ile yaptırılan işlem sonucunda geri dönüşü olmayan sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Kaliteli ve FDA onayı bulunan dolgu malzemeleri ile steril bir şekilde yapılan işlemler herhangi bir risk barındırmaz. Bu nedenle hekim seçiminde dikkatli olunmalıdır.
Dudak Dolgusu Acı Verir Mi?
İşlem sırasında enjeksiyon tekniğinin kullanılması insanların ister istemez korkmasına ve acı oluşacağı kanısına varmasına neden olur. Ancak geliştirilen lokal anestezik kremler sayesinde uyuşma hissi sağlanır. Bu sayede işlem süresinde ve işlem sonrası ilk 2 saat herhangi bir acı hissi oluşmaz. Ancak iğne fobisi olan kişiler için geliştirilen iğnesiz dudak dolgusu işlemi de tercih edilebilir.
Dudak Dolgusu İşlemi Nasıl Yapılır?
İşlem öncesinde hekim ve hasta tarafından dudak ölçüsü belirlenir. Kişinin istediği dudak oranı ve yüz hatları değerlendirilir. Bazı kişiler yüz hatlarına ve ölçülerine uygun olmayan miktarlarda dolgu yaptırmak isteyebilir. Böyle durumlarda hekimin tecrübesinden yararlanmak önemlidir.
Estetik işlemlerin ilk kriteri doğal görüntünün yakalanmasıdır. Güzel ve estetik olabilmek için doğallığa en yakın orantının yakalanması gerekir. Kişi tercih ederse yüksek miktarlarda madde enjeksiyonunun yapılması da mümkündür. Belirlenen ölçüye göre dolgu miktarı ayarlanır ve enjeksiyon için hazırlanır.
Dudak bölgesine lokal anestezi kremi sürülür. Kremin etki etmesi için 15 dakika beklenir. Uyuşma hissi oluştuktan sonra antiseptik solüsyon ile dudaklar ve çevresi temizlenir. Steril alan oluştuktan sonra mikroenjektörler yardımı ile dolgu maddesi cilt altına enjekte edilir. İşlem süresi ortalama 30 dakikadır. Doktorun el becerisine ve kişinin istediği dudak hacmine göre bu süre değişiklik gösterir.
Etkisi Ne Kadar Sürecek?
İşlem etkisi ortalama 12-18 ay arasında değişiklik gösterir. Makyaj malzemelerinin içerisinde bulunan kimyasal maddeler dudak içerisindeki dolgu malzemesinin erimesine neden olabilir. Bu nedenle kullanılan rujların kalitesine ve içeriğine özen gösterilmelidir.
İşlem öncesinde doktora danışarak kalıcılık süresi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Kullanılan malzemeye göre süre değişikliği olduğu için en net bilgiyi doktorunuz verir. Sizlerde hayalinizdeki dudak şekline ulaşmak için detaylı araştırma yaparak dudak dolgusu işlemi yaptırabilirsiniz.