Kimyasal peeling uygulaması, deri üzerinde belirli derinliklerde ve en önemlisi de kontrollü bir şekilde hasarların meydana getirilerek, daha sonrasında ise sağlıklı ve canlı bir derinin yeniden ortaya çıkmasını sağlamaktır. Kimyasal peeling uygulamaları kendi içerisinde çeşitliliklere sahiptir. Bunlar;
- Yüzeysel olan kimyasal peeling uygulamaları
- Orta derinlikte uygulanan kimyasal peeling uygulaması
- Derin kimyasal peeling uygulaması
Yüzeysel olan kimyasal peeling uygulaması, meyve asitleri ile gerçekleştirilmekte olup, laktik asitler ve glikolik asitler ile işlem yapılmaktadır. Bu asitler son derece küçük moleküller olduğu için cildin alt tabakasına kolaylıkla geçiş sağlayabilmektedir. Ancak bahsettiğimiz alt tabaka, cildin en alt tabakası değildir. Kısacası bu işlem neticesinde cilt yüzeyindeki lekelenmeler giderilebilmektedir. Yine yüzeysel peelingler arasında bulunan ve bir başka molekül olan salisilik asitler ile yapılan peeling ise genellikle akneler, sivilceler ve siyah noktaların giderilmesinde uygulanmaktadır. Uygulama sonrasında da kişiler günlük yaşantılarına hemen geri dönebilmektedir.Bu tarz yüzeyel peelingler cildin parlaklığının yeniden kazandırılması için de uygulanmaktadır.İşlem sonrası hafifçe soyulmalar bir iki gün olabilir.
Diğer bir kimyasal peeling uygulaması olan orta derinlikteki kimyasal peeling işlemi ise, Trikloroasetik asit ve glikolik asitler ile birlikte yapılmaktadır.Lekeler ,kalın cilt yapısı ve derin gözenekler için uygulanabilir.Soyulmalar bir hafta devam edebilir ve daha yoğundur.
Son olarak derin kimyasal peeling ise; Trikloroasetik asit, Bakers, Fenol ve Jessner’s solüsyonları ile birlikte gerçekleştirilen bir peeling işlemidir. Cildin ciddi bir seviyede soyulmasını sağlar ve özellikle sivilce izleri, akneler, cilt lekeleri ve kırışıklıkların giderilmesinde kullanılmakta ve son derece etkili olmaktadır. 1-2 hafta süre ile bölgede şişlikler ve kabuklanmalar olabilmektedir ve uygulamadan sonra 2 ay kadar bir iyileşme süreci vardır.
Uygulama seansları tedavinin gerçekleştirileceği bölgeye göre ortalama yarım saat ile bir saat sürmektedir. Seansların sayısı da yine işlemin ve cildin durumuna göre uzman doktorlar tarafından belirlenir. Ancak bu seans sayıları yüzeysel ve orta derinlikteki peelingler için geçerlidir. Derin peeling uygulaması tek seanstır.
İşlem sonrasında dikkat dilmesi gerekenler;
- Güneş ışınlarına direk maruz kalınmamalı,
- Bir süre solaryuma girilmemelidir,
- Uygulama sonrasında hemen makyaj yapılmamalı,
- Yaz aylarında iseniz mutlaka koruyucu kremler kullanılmalıdır.